Консултация при българска астроложка

Направих си консултация при една българска астроложка. Може би първият въпрос е: Защо?

В курса си “Как да станеш професионален астролог” Крис Бренън препоръчва, между другото, да отидеш поне на две консултации с астролози, за да добиеш опит като клиент. Да видиш през очите на клиента, да наблюдаваш процеса от самото начало: как върви комуникацията, по какви канали (мейл, телефон), колко време отнема, за да се уговори среща, как се държи астрологът, как приема плащания и много други параметри. Освен, че ще изпиташ преживяванията на един клиент, ще видиш примерно кое е било добро и би желал да го включиш в практиката си и кое е било лошо или недопустимо и никога не би го направил.

Потърсих няколко дами. В единия случай получих отговор от “офиса на еди коя си”, явно има назначен персонал. Не я избрах. Друга не си даде труда да ми отговори. Избрах трета дама, която отговори скоро след запитването. Насрочихме дата и час за среща в Зум.

Без да давам оценка за компетентността на дамата, ще обобщя добрите и лошите според мен страни на консултацията.

Добри страни:

 • Дамата отговори бързо, нямаше проблем с уговарянето на среща,
 • Не бързаше с плащането, оставихме го за след сесията.
 • Понеже й се наложи да отмести срещата ни във времето, ми писа своевременно и се разбрахме за по-късен час. Като цяло, комуникацията преди срещата беше добра.

Лоши страни:

 • Още докато уговаряхме срещата, мина на “ти” при положение, че аз до последно й говорих на “Ви”. Може би смята, че фамилиарниченето скъсява дистанцията и повишава доверието, но аз не мисля така. Може би, отивайки при астролог, аз искам да запазя дистанцията, защото отивам и доверявам живота си на непознат човек и за мен е по-добре този човек да остане непознат и след като си тръгна.
 • Консултацията беше по бизнес въпрос. Тъй като тя се рекламира, че прави бизнес астрологични консултации, аз питах за развитието на моята консултантска дейност. Рамката беше бизнес / професия. Въпреки това, първото, с което започна, беше предупреждение за негативни неща, свързани с личния ми живот. Първо, не съм питала за личния си живот. Второ, аз се разстроих и това ми повлия върху фокуса по бизнес въпросите. Коментарът й беше изцяло извън темата и напълно ненужен.
 • Нейната комуникация беше в стил: “Искам да развиеш еди кое си” (тоест, ТЯ ИСКА), всъщност, така и не ме пита аз какво искам, а все пак говорим за моя живот. “ТРЯБВА еди какво си да направиш”. На мен пък като ми дадат такова наставление, вътрешно удрям контра.
 • Питах я “Ами не може ли вместо това да направя еди какво си?” Отговор: “Ами като толкова искаш, го направи, но аз ти казвам,че така няма да си изпълниш хороскопа”. Извинете, но това само може да ме обърка още повече, ако така или иначе съм на кръстопът. Сега какво – да си слушам интуицията и да си следвам плановете, или да ходя да си изпълнявам хороскопа? Според мен целта на консултацията не е да обърка клиента, а да му даде насоки да вземе адекватно решение, с което той самият ще се чувства добре.
 • Аналогично: “Аз преценявам, че ти дотук изобщо не си работила по еди коя си планета. Сега трябва да работиш по нея.” Същият тон. Нещо, на което обърнаха внимание в курса по консултантски умения, беше точно човек да е внимателен и да не изпада в позицията знаещият и можещият астролог да размахва пръста на незнаещия клиент. Точно обратното, за да помогнеш наистина на един човек, трябва да си емпатичен, да си наистина загрижен за него.
 • Питах за един аспект в картата ми дали би имал отношение към темата. Отговорът беше в стил: “Аааа, чакай сега, той този аспект е кармичен, ти не можеш другите да си оправиш, остави тая работа, тя е за духовно издигнати хора“. Ами… нямам коментар, останах без думи. Да речем, че от пръв поглед се вижда, че не съм духовно развита. Но след като питам, може пък да ми даде насоки, колкото и за тъпа да ме мисли. Алтернативно, не й е ясно тълкуването на аспекта (не е от популярните). Ако случаят е такъв, би могла да ми каже, че не е запозната, това според мен е по-адекватна реакция.
 • Във връзка с печеленето на пари, ми беше препоръчано да се набутам в мафиотски структури (да, буквално каза “набуташ”), защото мога да печеля пари тайно, и никой никога да не разбере. Нещо повече, бях упрекната, че те парите буквално може да са ми в ръцете, ама ето на, не се бутам, само си стоя и нищо не правя. Според нея съм недейна и неактивна, трябва повече да се действа.
 • За едно от нещата, които дамата ми каза, възразих, че не е вярно. Тя започна да ми доказва, че е, защото така показва хороскопът. Ами, хич не ме интересува какво показва хороскопът, аз знам какъв е животът ми и какво искам. Но моите чувства и мнение не бяха взети под внимание, тя постави хороскопа ми над моята личност. Така не се прави! Хороскопът е само част от живота ми. Но има и свободна воля, и въпреки всички предсказания и потенциали човек все още има право да взема решения и да прави избори.
 • В един момент астроложката се отплесна да разказва при нея как се е развило нещо си. Извинете, мадам, но това е МОЕТО време, за което съм платила (защото консултацията е лимитирана във времето). Ако вземеш 5 минути за себе си и своите разкази, за мен остават 55. Изместваш центъра от мен, а пък аз съм ти клиента, който ти плаща за времето, през което ми разказваш истории, които не ме вълнуват.

В заключение, това беше една консултация, която не бих искала да повторя. Почувствах се като хлебарката на пода срещу великата господарка, която ми дава тон, или като малко дете, на което му се карат защо не си е развило хороскопа. Никаква емпатия. Авторитарен подход. Пристрастеност към това тя да е права, без да ме пита аз как се чувствам.

Дамата вероятно е популярна и със сигурност има клиентела. Да е жива и здрава, явно на клиентите й този стил им допада. Аз обаче не мисля, че бих взела нещо от нейния начин на работа за себе си. По-скоро това беше един полезен опит за нещата, които НЕ БИВА да правя. Съвета за мафиотските структури го оставям без коментар!

%d bloggers like this: