Меркурий в Лъв

На 28 юли Меркурий влиза в Лъв, където ще остане до 12 август. Меркурий в момента е много бърз и директен в движението си и ще мине през знака само за 2 седмици! Въпреки, че се движи бързо, Меркурий върви към Слънцето и колкото повече го наближава, толкова повече губи от собствената си светлина и природа. На фигура 1 по-долу се вижда как, от наша гледна точка, от Земята, Меркурий е зад Слънцето. В подобно положение се казва, че планетата е изгорена. Това означава, че поради силната светлина на Слънцето, изгорената планета не може да прояви собствения си характер и принцип.

Фиг. 1. Положение на Слънцето, Меркурий, Венера, Земята и Марс на 1 август, 2021 г.

На фиг. 1 се вижда още, че Меркурий е далече от Земята, Слънцето е между тях и на човек му е трудно да се свърже с енергията на Меркурий през периода на изгаряне, който според указанията на древните е от 28 юли до новолунието на 8 август. Меркурий ще може да прояви своите принципи и характеристики едва в последните дни от престоя си в Лъв. След като се освободи от опеката на Слънцето (от 9 август), ще можем да го виждаме в небето ниско на запад веднага след залез Слънце. За Меркурий това положение е благоприятно и се счита, че в тази позиция (залязващ след Слънцето) той се проявява по-добре силните си страни.

Силните страни на Меркурий в Лъв са, че мисълта е устойчива, насочена, а комуникацията може да е белязана с артистичност и драматизъм. Иначе казано, ще ни се иска да привличаме към себе си вниманието на околните с речта си, с ума си, със знанията си, или с търговските си умения. При това е възможно да използваме малко високопарен език, актьорски похвати, или да сме по детски закачливи и безгрижни.

Всяко преминаване на планета през Слънцето (изгаряне) бележи край на един цикъл и начало на друг. Меркурий обикаля около Слънцето за 88 дни. Символичното изгаряне на планетата е свързано с нейното “пречистване” и зареждане от Слънцето с енергия за новия цикъл.

Съвпадът на Меркурий и Слънцето ще се осъществи в 9-тия градус на Лъв. Според Дейн Ръдиар, символичното значение на този градус от зодиака е “Духачите на стъкло изработват хубави вази чрез контролирано дишане”. Ключовата концепция е нуждата да ангажираш най-спиритуалните и витални енергии на човек в креативен процес, за да се създадат забележителни и красиви нови форми. Ето с такава креативност ще бъдат заредени следващите 88 дни от новия цикъл на Меркурий.

Началото на новия Меркуриев цикъл обаче няма да мине без емоции. На фиг. 2 се вижда мунданната карта за 1 август, когато е съвпадът на Меркурий и Слънцето (тоест показва по друг начин положението на планетите от фиг. 1).

От фиг. 2 се вижда, че Меркурий и Слънцето са в опозиция на Сатурн и квадрат с Луната и Уран. Тази фигура (тау квадрат) носи силен заряд. От една страна, всички изброени планети и светила са в неподвижни знаци, което предполага нежелание за компромиси. От друга страна, Слънцето и Сатурн са силни в собствените си знаци, а Луната е в екзалтация в Телец. Сатурн се опитва да натиска и ограничава останалите планети, което може да доведе до спонтанен излив на емоции като реакция и следствие на съвпада на Луната с Уран. Това означава, че натрупано напрежение вследствие на принудително наложени ограничения или задължения може да се изрази сега с бурна емоционална реакция и нежелание за компромиси.

Фиг. 2. Мунданна карта за 1 август 2021 г., 00:13, Лунд, Швеция

Ако в картата Ви някой от ъглите на този триъгълник попада в чувствителна точка, или сте родени в началото на февруари, май, август или ноември, е възможно на този ден да сте напрегнати. Ако е възможно, избягвайте конфликти.

Какъв отпечатък са сложили звездите върху характера и склонностите Ви, можете да научите от своя

Цялостен хороскоп

Източник: Rudhyar, D. (1974). An astrological mandala: The cycle of transformations and its 360 symbolic phases. Vintage books. New York. USA.

© Катя Стоева, 2021 / © Katya Stoeva, 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s