Домовете в хороскопа. Домови системи

Първите сведения за позициониране на планетите спрямо ъглите на хороскопа идват от древен Вавилон, около 1900 – 1600 г. пр. Хр. Вавилонците са описвали планетите като лежащи „високо“, „ниско“, „в ляво“, „в дясно“. Освен това, според тях, „каквото е дясно, е мое, каквото е ляво, е на врага“ (Холдинг, 2006) – значения, които 1 и 7 дом имат и до днес.

Древните египтяни са вярвали, че всяка вечер Слънцето умира на запад, за да се прероди на следващия ден на изток. Аналогично, те са свързвали източния хоризонт (Асцендента) с (пре)раждането на душата, а западния (Десцендента) – с физическата смърт, при която душата напуска тялото и се отправя към следващото прераждане (Холдинг, 2006).

Линията Асцендент (АСЦ) – Десцендент (ДСЦ) дава първото разделяне на хороскопа на две полусфери – южна (над хоризонта) и северна (под хоризонта). По-нататъшното разделяне на картата до получаване на границите на 12 дома се прави по много различни начини (домови системи), които са построени на различен принцип. Всеки дом в хороскопа отговаря на различни сфери от живота на човек. Така например, 2 дом отговаря за спечелените с лични усилия пари, 5 дом – за творчество и деца и т.н.

Според класификацията на Дж. Филби, домовите системи могат да се класифицират в три различни групи: еклиптични, пространствени и времеви (Саспортас, 2010).

Еклиптичните домови системи, както показва и името, се базират на еклиптиката, или видимото движение на Слънцето около Земята. В равнодомната система, която спада към този клас, еклиптиката се разделя на 12 еднакви сектора от по 30 градуса, започвайки от градуса на АСЦ, и така се образуват дванадесетте дома. (Саспортас, 2010). Тази система не бива да се бърка със системата на целите знаци. И при двете имаме 12 дома от по 30 градуса всеки, но докато при втората всеки дом заема по един цял знак, в равнодомната система не е така. При нея, ако например АСЦ попада в 15 градуса на Рак, то върхът на 2 дом ще попада в 15 градуса на Лъв, върхът на 3 дом – в 15 градуса на Дева и т.н., както е показано на диаграма 1.

Equal Houses
Диаграма 1. Равнодомна домова система. Източник: The Astrology Dictionary, http://theastrologydictionary.com/e/equal-house-system/ 2021-07-06

В пространствените домови системи се разделя на 12 равни части небесният екватор (celestial equator, например в системата на Региомонтанус) или основния вертикал (prime vertical) и се проектират върху еклиптиката, което определя границите на домовете (Саспортас, 2010).

Диаграма 2. Астрологически домови системи. Региомонтанус. http://www.quadibloc.com/other/as01.htm 2021-07-06

При времевите домови системи, към които спадат системите на Плацидус и Кох, се разделя на равни интервали времето, за което дадена точка, например АСЦ или МЦ, ще измине по небесната дъга (Саспортас, 2010).

Сравнение на системите

Системата на Плацидус е много популярна в днешно време. Не на последно място заслуга за това има Рафаел, който публикува таблицата на Плацидус. Недостатък на тази система е, че за ширини, близки до полюсите, тя не действа, защото се получават много големи изкривявания в домовете. (Саспортас, 2010) На тези ширини по-добре се представят системата на Региомонтанус или равнодомната, при която няма интерсептирани (включени) знаци.

Специфично при равнодомната система е, че при нея оста Медиум Цели (МЦ) – Имум Цели (ИЦ) не съвпада с върховете на 10 и 4 дом съответно, както е при всички други системи. МЦ/ИЦ е вертикалната ос, разделяща хороскопа на източна и западна полусфера и е много важен елемент в картата, определяйки две от четирите най-важни точки (ъглите) в хороскопа. Тази ос се свързва с издигането на човек от неговите корени и произход, указани от северната точка ИЦ, до неговото бъдещо развитие, указано от южната точка МЦ (Уитъкър, 2015).

Според Герасимова (2021), МЦ е връзката на човека с Божественото, а ИЦ – с подземния свят. Подземният свят в древен Египет обаче не е имал значението на ада в Средните векове. Древните са го олицетворявали с духовния източник, към който се връщаме след поредното прераждане (Холдинг, 2006). МЦ, от своя страна, е точката, в която Слънцето е в максималната си сила и блясък (Холдинг, 2006). Описаните значения на двете точки съответстват добре на значенията на 4 и 10 дом, съответно: родителите, корените, произхода и издигането, кариерата, общественото положение. Затова равнодомната система е критикувана, че в нея има разминаване между оста МЦ/ИЦ и оста 10/4 дом.

В равнодомната система, МЦ може да попадне примерно в 9, 11 или 8 дом, а ИЦ – примерно в 3, 5 или 2 дом. Така точката на максимална проява на Слънцето може да не попадне в дома на славата и кариерата, а например в дома на обучението, преподаването, или проектите. Според Уитъкър (2015), това не е недостатък, а предимство на равнодомната система. Тя твърди, че разположението на оста МЦ/ИЦ извън 10/4 дом дава допълнителни нюанси относно стремежите на индивида. Според нейния опит, попадането на вертикалната ос във 2/8 дом нерядко е имало връзка с професия във финансовата сфера, а в 5/11 дом – с креативни професии, в които сътрудничеството е играело основна роля. Противниците на тази система смятат, че тя не отразява адекватно издигането на човек по вертикала.

Заключение

Всъщност, няма единно мнение в астрологическите среди относно това коя система е най-добра. Според някои астролози, различните системи са добри за различни цели. Така например, някои смятат, че системата на Кох е най-добра за прогностика (транзити и прогресии) (Уитъкър, 2015). Според други, пространствените системи дават приоритет на влиянието на Луната и включват подсъзнателни аспекти в развитието на индивида (Саспортас, 2010). Може би това е причината в хорарната астрология да се препоръчва системата на Региомонтанус.

Уитъкър (2015) цитира британския астролог Робърт Хийт, според когото „… астрологията се държи като холограма. Можеш да приложиш която и да е техника към едни и същи данни, да обърнеш картата с краката нагоре, да я разделиш на парченца, и въпреки това символичната картина остава една и съща“. Това ще рече, че независимо коя домова система се използва, основните теми в картата винаги се виждат. Това потвърждава Уитъкър и в собствената си практика.

Източници:

Саспортас. Х. (2010). Дванадесетте дома. Лира принт.

Houlding, D. (2006). The Houses. Temples of the Sky. The Wessex Astrologer Ltd.

Withaker, A. (2015). Some thoughts on the astrological houses: Placidus, Equal — or what? The Mountain Astrologer. https://mountainastrologer.com/tma/some-thoughts-on-the-astrological-houses-placidus-equal-or-what/ 2021-07-06

© Катя Стоева, 2021

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s