Любов и връзки

Често чувам „виж там дали ще имам връзка или ще си остана сам(а)“.

Вярно е, че има сигнификатори (указатели) за близки отношения с партньори. Но преди един човек да влезе във връзка, е важно да се погледне индивидуалната карта, за да се види какви са басизните потребности на човек, не само от партньор, а като цяло; каква е настройката му, самоуважението му.

Ерих Фром (немски социолог, психолог и философ, неофройдист) в книгата си „Бягство от любовта“ развива идеята за „пазар на любовта“. Според него, всеки човек, според вътрешната преценка на собствената си ценност, търси партньор, който е на същото „ниво“. Иначе казано, ако аз имам много ниска самооценка, ще търся партньор с проблеми, с ниска самооценка или с недъг, защото „не заслужавам“ някого с адекватно самоуважение. Ако имам добро самочувствие, съответно ще търся подобен партньор. Затова е добре да се погледне първо в рождената карта как се отнася човек със самия себе си, преди да се анализират показателите за връзка.

Семейната среда и домът на родителите играе голяма роля при формиране на себеусещането на детето. Родители, които например хвалят детето си единствено, когато носи добри оценки, дават сигнали, че то не е ценно, ако не получава отличен в училище. Това дете може да израстне с усещането, че не е достатъчно добро и това усещане може да се пренесе и във връзките. Така то може да привлече партньор, който да го потиска или да му налага ограничения и изисквания и това няма да е странно, защото е преживявало същото и в дома на родителите си. Друг сценарий – среда с родители, които се карат непрекъснато или се игнорират взаимно, може да доведе до това детето подсъзнателно да не иска да създаде семейство от страх, че след брака ще има с партньора същите отношения като родителите.

Анализът на хороскопа и дискусията с човека могат да помогнат да се извадят на повърхността факторите, които влияят в конкретния случай върху стойността, която човек си приписва на „любовния пазар“. След това обаче, ако иска да промени ситуацията, човек трябва съзнателно да работи върху себе си. Една стратегия за хората, които са прекомерно взискателни към себе си и никога нямат усещането, че са достатъчно добри (познахте почерка на Сатурн, нали?), е да започнат да признават собствените си качества и сами да валидират себе си ежедневно, да изградят основа, която да им даде самочувствие, както и да осъзнаят, че не е нужно да са перфектни, за да получат любов.

Друг аспект, който може да се анализира, е защо един човек се стреми към връзка. Хората имат различни мотиви. Понякога причината може да е материална обезпеченост (управителят на 7 дом, разположен в 8 дом, може да насочи към това, но трябва да се прави преценка на цялата карта); установяване в чужбина; „бягство“ от роднините; защото „всички други са женени“ и много други варианти. В зависимост от дълбоката причина на конкретния човек да влезе във връзка, ще се определят сигнификаторите, които са важни в случая. Те ще допълват принципните сигнификатори за връзка в картата (Венера, Луна, Марс, Слънце, 7 дом, планетите в дома и неговия управител, както и аспекти към дома и неговия управител. Ако сте привърженици на традиционната астрология, се включват и други фактори).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s