Лятно слънцестоене 2023

Лятното слънцестоене е моментът, в който, поради взаимното положение на Земята и Слънцето, денят достига своя максимум в северната полусфера. Поради наклона на земната ос спрямо Слънцето, слънчевите лъчи на обед падат най-силно върху тропика на Рака, намиращ се на около 23 градуса северна ширина спрямо екватора.

Денят на лятното слънцестоене е бил важен момент в живота на хората още от древни времена и е бил почитан по различни начини. Те са разбирали, че на този ден се сменят енергиите.

Има предположения, че разположението на камъните в Стоунхендж е всъщност древен календар – гледано от центъра, Слънцето изгрява в точно определена точка е деня на лятното слънцестоене. Този ден се използвал за начало на годината, според изследователите.

В древен Китай лятното слънцестоене се е почитало като празник на Земята и всички сили, свързани с ин енергията, докато на зимното слънцестоене се е почитало небето и всички ян сили. Така лятното слънцестоене символично се е свързвало и с жените, които са олицетворение на ин принципа.

В България се празнува Еньовден. На този ден слънцето прави водата лековита, събраните преди изгрев билки са с мощно въздействие, а който посрещне изгрева, ще бъде здрав цяла година.

В нощта срещу Еньовден знахарите наливат и приготвят т.нар. “мълчана вода”, която има магически свойства.

Астрологически, моментът на лятното слънцестоене е свързан с навлизането на Слънцето в знака на Рака. Ингресията (навлизането) на Слънцето във всеки от кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни и Козирог) е свързан с астрономическо събитие (равноденствие или слънцестоене) и бележи смяна на енергетиката.

В древен Египет, свързан с ранното развитие на астрологията, именно влизането на Слънцето в Рак е поставяло началото на годината – тогава е бил и разливът на река Нил, а астрологията по това време е служила за планиране на селскостопанските ежедневни дейности.

На 21 юни 2023 г., в 17:58 ч. българско време, Слънцето преминава в съзвездието Рак. Енергията на Рака е свързана с биологичното продължаване на рода, изхранването, базисните инстинкти за оцеляване, които Слънцето сега осветява. Дава ни възможност да се обърнем към своята емоционалност, да изследваме навиците и подсъзнателното си поведение, както и нуждата си от сигурност.

Картата на лятното слънцестоене (виж по-долу) задава тона на следващите 3 месеца. Първият аспект, който прави Слънцето, е към лунните възли – секстил към Северния и тригон към Южния и така ни дава възможност да осъзнаем кармичните си задачи, примерно ако следим внимателно за знаците от Вселената.

Тъй като Луната е в Лъв, двете светила са във взаимна рецепция, което дава добро взаимодействие между съзнание и подсъзнание, емоционална подкрепа на целите, творческо себеизразяване, което има емоционален оттенък и носи емоционални послания.

Луната е в куинконс със Сатурн и квадрат с Юпитер, докато двете планети са в тесен секстил помежду си. Задълженията ни и небходимостта да жертваме времето и усилията си в помощ на другите са в противоречие с вътрешната ни подсънателна нужда да се забавляваме и да сме безгрижни. Напрежение може да създава и очакването на околните да сме прагматични и спокойни. За сметка на това, усилията, които вложим в обучение, в изграждането на вярата си, в пътувания, запознаване с чужди култури и разширяване на духовните хоризонти, ще се увенчаят с успех и трайни резултати.

Марс е в квадрат с Уран, което създава предпоставки за епизодични внезапни избухвания на енергия. Ако се усещаме напрежение, е добре да го изразходваме чрез физически усилия, но е важно да се пазим от травми! Нито енергията на Марс (огън), нито тази на Уран (електричество) може да се спре – те могат само да се насочат. И вместо да ги вложим в разправии с околните, може да свършим някоя тежка физически работа. При шофиране е важно да бъдем внимателни, защото сме податливи на импулсивни реакции.

Източници:

Brennan, C. (2007). The Thema Mundi. https://horoscopicastrologyblog.com/2007/06/11/the-thema-mundi/ Посетена 2023 06 21

Encyclopedia Britannica (2023). Solstice. https://www.britannica.com/science/solstice Посетена 2023 06 21

Gerber, S. (2023). Sommar Solstice. Soul-Purpose Driven Astrology. https://www.facebook.com/groups/2645934758817297 Посетена 2023 06 21

Hocken, V. & Kher, A. (2023). Traditions and Holidays Around the June Solstice. https://www.timeanddate.com/calendar/june-solstice-customs.html Посетена 2023 06 21

Българска история (2023). Еньовден – необикновеният празник. https://bulgarianhistory.org/eniovden/ Посетена 2023 06 21

Leave a comment