Лунните възли в Овен / Везни, 2023 / 2024

Лунните възли са пресечните точки на “пътя на Луната” и “пътя на Слънцето”, видими от Земята. Нормалната посока на движение на лунните възли е обратна на планетите, т.е. те пътуват (през по-голямата част от времето) ретроградно през знаците. На 17 юли 2023 г. лунните възли преминават от 0 градуса в Телец / Скорпион в 30-тия градус на Овен / Везни, като Северният Лунен възел (СЛВ) е в Овен, а ЮЛВ – в Скорпион. В Овен / Везни те ще останат до 12 януари 2025 г., когато ще преминат в Риби / Дева.

С какво се характеризира влиянието на Лунните възли по оста Овен / Везни?

Мунданно

Според Гуидо Бонати, когато Главата на Дракона (СЛВ) е в Овен, това носи издигане на великите и благородни мъже (да, пише “мъже”) и потискане на тези от долната класа и “неблагородните”.

Във финансовата астрология съществува т.нар. Цикъл на Макиртър (McWhirter), който разглежда връзката между знаците, в които се намира СЛВ и тенденциите на фондовия пазар. Според Луиз Макиртър, преминаването на СЛВ през Телец (както е в момента) се свързва със стагнация, през Овен и Риби тенденцията е пазарите да вървят надолу. След прехода на СЛВ във Водолей се наблюдава постепенно възстановяване на пазарите, които при прехода му в Скорпион достигат нормалните си нива. Нарастването продължава и най-силни са пазарите при прехода на СЛВ в Лъв, след което започва постепенно намаляване. Продължителността на този цикъл е 18.6 години и обхваща едно пълно завъртане на възлите около зодиака.

В индивидуалната карта

Символично в астрологията СЛВ се счита за точка, през която в картата влиза енергия. Има природата на Юпитер и Венера и носи добро. ЮЛВ е точката, през която тази енергия изтича, има природата на Сатурн.

При преминаването на СЛВ през Овен и ЮЛВ през Везни успешни са дейности, които са свързани със засилване на характера, утвърждаване на нашата независимост, стремеж човек да разчита на себе си, да упражнява индивидуални действия, да създава, да бъде активен физически, да инициира действия и развива талантите си. Склонността да слушаме другите, да се колебаем, да не смеем да осъществим желанията си, ще ни донесе повече негативи, отколкото позитиви. Време е за действие, не за страхове и колебания.

До края на 2о23 г. възлите ще се движат между 30-тия и 22-рия градус на Овен и Везни. Ако имаме планети или точки в картата на тези градуси в Овен, може да се очаква прилив на енергия в тях и засилването им. СЛВ засилва доброто на благотворните планети и намалява злото на малефиците.

Ако ЮЛВ застане върху планети или точки от картата ни между 22 и 30 градуса във Везни, то съответната планета / точка ще бъде отслабена и има риск от изтичане на енергия или отслабване на принципа й. ЮЛВ намалява благотворното влияние на бенефиците и увеличава злото на малефиците. Ако попадне върху планета в картата, осъществяването на нейния принцип е с много усилия, като човек преминава през възходи и падения, докато накрая успее. Разбира се, ако наталната планета е силна есенциално и акцидентално, това ще подобри ситуацията.

Например, ако имаме Слънце на 28 градуса във Везни (т.е. родени около 18-19 октомври), в края на юли и началото на август, 20023 г., може да се очаква спад в жизнената енергия. Слънцето във Везни е в заточение и е слабо, а позицията на Опашката на Дракона върху него допълнително понижава енергията. Това означава, че е добре да не се претоварваме физически, да си почиваме по-често, за да можем да се възстановяваме.

Ако пък сме родени в края на Овен (18-20 април), през същия период ще имаме прилив на енергия. Тъй като Слънцето в Овен е в екзалтация и допълнително получава енергия от Главата на Дракона, нужно е да я изразходваме – положението е подходящо за извършване на физическа работа, спорт, преследване на целите и осъществяване на амбициите. Ако на посочените градуси е друга планета или точка (АСЦ, МЦ и др.), тълкуването е според принципа, който изразява планетата, дома, в който се намира, както и домовете, които управлява.

Някаква идея за това какви тенденции да очакваме може да ни хрумне, ако се сетим за времето между декември 2004 и юни 2006 г. Трябва да се има предвид обаче, че събитията, които са се случили в живота ни, са повлияни от много повече фактори, а лунните възли са само едно парче в пъзела. Не на последно място, свободната ни воля има голяма роля в това, което ни се случва.

Ако желаете да погледнем картата Ви заедно, може да запазите час за консултация тук.

Източници:

Dykes, B. (2010). Bonatti on Mundane Astrology. Guido Bonatti’s Book of Astronomy. Treatises 4, 8.1., 10: Conjunctions, Revolutions, Weather. Cazimi Press. USA. 2010.

Hill. J. (2009). The Lunar Nodes. Your Key to Excellent Chart Interpretation. Stellium Press. 2009.

Holt, L. (2023). LUNAR NODES ENTER ARIES-LIBRA AXIS ON 17 JULY 2023. https://my-sky-pie.com/lunar-nodes-enter-aries-libra-axis-on-17-july-2023/ Посетено на 2023-07-10.

McWhirter, L. (1988). Astrology and Stock Market Forecasting. ACI Publishers. 1988.

Zadkiel (1835). Lilly’s Introduction to Astrology. Sherwood, Gilbert & Piper. London. 1835.

Leave a comment