Новолуние, 2023/07/17

На 17 юли 2023, в 21:31 ч. българско време, Луната и Слънцето ще съвпаднат в 25-тия градус на Рак. Според асторлогическата мандала, символичното значение на този градус е, че човек, който е впрегнал волята и въображението си в преследване на своята цел, получава и подкрепа на Висшите сили, и има възможността да осъзнае не само материалните, но и духовните аспекти на своя успех.

Рак е кардинален, женски, воден знак. Луната е доста силна в градуса на новолунието, като едновременно е в собствения си знак, управител е на водния триплицитет и на декан. Това предполага, че въпреки волята ни, подсъзнателните импулси и реакции в голяма степен ще предопределят действията и поведението ни, особено при дела, свързани с опазване на семейството, постигане на сигурност, удовлетворяване на нуждата да получаваме емоционално подхранване, съчувствие и емпатия. В този смисъл, ако планираме да променим някой навик, волевите усилия за директното му премахване са по-скоро обречени на неуспех. Нужно е да разберем какво го поражда, каква потребност този навик удовлетворява, и да намерим алтернативен начин да я удовлетворим, без да си вредим.

Светилата (Слънцето и Луната) са аспектирани от много планети, които могат да ни предизвикат или да подпомогнат постигането на целите, които ще заложим за новия цикъл.

Предизвикателните аспекти идват от Плутон (опозиция) и Хирон (квадрат). Първият ни дава възможност да видим трансформиращия потенциал на положението, в което се намираме. Да разчистим ненужното и да освободим място в живота си за нови и вълнуващи събития и хора, които ни вдъхновяват и ни помагат да бъдем една по-добра версия на себе си. Вторият ни хвърля ръкавицата да заявим и докажем себе си, да се защитим, да прояввим независимост и кураж.

Планетите, които могат да ни помогнат, са Уран и Нептун, които отправят хармонични аспекти към светилата.

Уран ни побутва да посмеем да тръгнем по пътя, който желаем, да променим статуквото, да разчупим стените и преградите, които може би сами си поставяме. Нептун ни дава въображението и вдъхновението, които надхвърлят ограниченията на ежедневието и реалността и ни извеждат на ново ниво на съзнанието, ако повярваме. Тъй като Луната е силна, именно чрез Нептун можем да усетим правилния път – осланяйки се на интуиция, а не на логика; следвайки символизма и знаците, които виждаме, а не на факти и анализи.

При сегашното новолуние няма нито една планета във въздушен знак – общуването с другите и обективната ни преценка не са толкова ефективни в момента. Но ако работим върху себе си, доверявайки се на своите духовни водачи и следвайки техните напътствия, можем да постигнем по-голям успех, отколкото сме си представяли.

Както винаги, първите 24 часа от точния момент на новолунието са за планиране. Реалните действия започват след това. Полезно е да формулираме желанията и целите си на хартия, в писмен вид, да ги изобразим визуално в табло на желанията или по друг начин, който е ефективен за нас. Важно е след това периодично да си припомняме какво сме заложили. Успех!

Източник: Rudhyar, D. (1974). An Astrological Mandala. TheCycle of Transformations and Its 360 Symbolic Phases. Vintage Books. New York.

Leave a comment